Beregn din bordhøjdeBeregn

Skærmbriller: hvornår betaler arbejdsgiveren?

Kort svar

Arbejder du ved skærm mere end to dage om ugen i gennemsnit, skal arbejdsgiveren betale en synsundersøgelse hos optiker eller øjenlæge. Viser den, at du har brug for skærmbriller, og kan du ikke bruge dine egne, skal arbejdsgiveren som minimum betale standardstel og -glas eller kontaktlinser. Det gælder også, når du arbejder hjemme mere end to dage om ugen. Brillerne er skattefri, når de bruges til arbejdet, også på hjemmearbejdsdage.

Reglerne står i § 6 i skærmbekendtgørelsen fra 1992. De gælder stadig, og de er ret enkle: synsprøven er gratis for dig, og har du brug for særlige briller til skærmen, er de også gratis.

14,8timer

om ugen ved skærm i gennemsnit, før reglerne gælder

AT-vejledning 2025

0kr.

betaler du for synsprøven og standardbriller

BEK 1108, § 6

Hvem har ret til skærmbriller?

Du har ret, når du arbejder ved skærm mere end to dage om ugen som et gennemsnit over en måned. Arbejdstilsynet regner to dage som 14,8 timer. Skærm betyder også bærbar, tablet og telefon, når du bruger dem fast til arbejdet.

Arbejder du hjemme, gælder reglerne, når du sidder ved skærmen derhjemme mere end to dage om ugen. De gælder også, når hjemme og kontor tilsammen er mere end to dage. Se mere i APV for hjemmearbejde.

Hvad skal arbejdsgiveren betale?

Synsundersøgelsen og de briller, du har brug for til skærmen. Bekendtgørelsen siger, at du skal have “specielle synskorrigerende hjælpemidler, herunder briller eller kontaktlinser”, hvis undersøgelsen viser, at det er nødvendigt, og du ikke kan bruge dine egne.

Det her Hvem betaler Kilde
Synsprøve hos optiker eller øjenlæge Arbejdsgiveren BEK 1108, § 6, stk. 5
Undersøgelse hos øjenlæge, hvis synsprøven viser behov Arbejdsgiveren BEK 1108, § 6, stk. 3 og 5
Skærmbriller eller kontaktlinser, som minimum standardstel og -glas Arbejdsgiveren Arbejdstilsynet
Briller til hverdag, når du ikke har brug for særlige skærmbriller Dig BEK 1108, § 6, stk. 4

Undersøgelsen skal så vidt muligt ligge i din arbejdstid. Optikeren eller øjenlægen afgør, hvilke briller der er nødvendige. Godt Arbejdsmiljø skriver, at du kun har ret til at få udgifterne dækket “efter forudgående aftale med arbejdsgiveren”. Så tal med din leder, før du bestiller.

Hvor tit har du ret til en synsprøve?

Reglerne nævner tre tidspunkter: før du begynder ved skærmen, “med jævne mellemrum herefter”, og når du får synsproblemer, der kan skyldes skærmarbejdet. Der står ikke et antal år. Får du trætte øjne eller hovedpine efter skærmarbejde, er det tredje punkt nok til en ny undersøgelse.

Sådan får du skærmbriller

  1. Tal med din leder

    Sig, at du arbejder ved skærm mere end to dage om ugen, og at du vil have en synsprøve. Aftal, hvem der bestiller, og hvordan regningen betales.

  2. Mål afstanden til skærmen

    Mål fra øjnene til skærmen og til papirer på bordet, når du sidder som til daglig. Tag tallene med til optikeren.

  3. Få synet undersøgt

    Hos en optiker eller en øjenlæge. Sig, at det er til skærmarbejde.

  4. Bestil brillerne

    Optikeren foreslår glas, der passer til dine afstande. Spørg, hvad standardstel og -glas koster, så du ved, hvad arbejdsgiveren skal dække.

  5. Send regningen

    Til arbejdsgiveren, som I har aftalt. Brillerne tilhører firmaet.

Kilde: Vores råd ud fra skærmbekendtgørelsen § 6 og Godt Arbejdsmiljø.

Hvem ejer skærmbrillerne?

Arbejdsgiveren. Godt Arbejdsmiljø skriver, at “brillerne bliver arbejdsgiverens ejendom”. Aftal i personalehåndbogen, hvad der sker med dem, når en medarbejder stopper.

Skal du betale skat af skærmbriller?

Nej, når du bruger dem til arbejdet. Skatterådet har i et bindende svar fra 2017 bekræftet, at skærmbriller fra arbejdsgiveren er skattefri på arbejdspladsen, til møder og kurser og på hjemmearbejdsdage. Bruger du dem privat, kan de blive skattepligtige, hvis de er mere værd end en beløbsgrænse, som Skattestyrelsen regulerer hvert år.

Til HR: det skal stå i jeres regler

Personalehåndbogen om skærmbriller

0/6

Har du trætte eller tørre øjne lige nu, så læs trætte og tørre øjne ved skærmen. Det, arbejdsgiveren ellers skal sørge for, står i kan arbejdsgiveren betale?

Stil skærmen rigtigt

Afstand og højde betyder meget for øjnene. Se, hvor din skærm skal stå.

119cmDine øjne, siddende

Fik du svar på det, du søgte?

Portræt af Anders Smidt Pedersen

Anders Smidt Pedersen

Redaktør og ansvarlig for indholdet

Sådan er siden lavet
  • Fakta er kontrolleret mod kilderne nederst på siden. Tal om din krop er tommelfingerregler fra vores metode.
  • Vi har ikke testet produkter fysisk, og ingen annoncør har set, betalt for eller påvirket siden.
  • AI har hjulpet med udkast og sprog. En person har kontrolleret alle fakta og tal før udgivelse.
  • Faglig gennemgang af en fysioterapeut afventer. Når den er sket, står navn og dato her.

Ændringslog

  • : Første version.

Har du fundet en fejl? Skriv til os.

Spørgsmål og svar

Betaler arbejdsgiveren skærmbriller?

Ja, hvis du arbejder ved skærm mere end to dage om ugen i gennemsnit, en synsundersøgelse viser, at du har brug for briller til arbejdet, og du ikke kan bruge dine egne. Arbejdsgiveren skal som minimum betale standardstel og -glas eller kontaktlinser.

Har man ret til en gratis synsprøve på arbejdet?

Ja, når skærmreglerne gælder for dig. Du har ret til en undersøgelse af øjne og syn, før du begynder ved skærmen, med jævne mellemrum bagefter, og når du får synsproblemer, der kan skyldes skærmen. Arbejdsgiveren betaler, og den skal så vidt muligt ligge i arbejdstiden.

Hvor tit har man ret til en ny synsprøve?

Reglerne siger "med jævne mellemrum" og nævner ikke et antal år. Får du problemer med synet, der kan komme af skærmarbejdet, har du ret til en ny undersøgelse med det samme.

Hvem ejer skærmbrillerne?

Arbejdsgiveren. Godt Arbejdsmiljø skriver, at brillerne bliver arbejdsgiverens ejendom.

Skal man betale skat af skærmbriller fra arbejdsgiveren?

Nej, ikke når de bruges til arbejdet, heller ikke på hjemmearbejdsdage, ifølge et bindende svar fra Skatterådet. Bruger du dem privat, kan de blive skattepligtige, hvis de er mere værd end en beløbsgrænse.

Gælder det også ved hjemmearbejde?

Ja, når du arbejder ved skærm hjemme mere end to dage om ugen i gennemsnit, eller hjemme og på kontoret tilsammen er mere end to dage.